BESS projekt - az örökifjú időseknek!

www.smartseniors.eu Kövesse projektünket!       
  
Lábnyomok Autómatrica - MatricaVarazs.hu matrica webáruház

2020.07.15 - FRISS HÍR!

Elkészült a „Hagyja hátra a digitális lábnyomot” tananyag végleges változata valamennyi fordításban. Ennek a tananyagnak az a célja, hogy egy egyszerű útmutatót adjon az idős korú felnőtteknek a blog írásról, kommentelésről és fényképek, videók készítéséről, hogy megosszák a digitális világban megszerzett tapasztalataikat, élményeiket, hobbijukat hátra hagyva az interneten a „lábnyomukat”.

  Nézze meg az Erasmus+ BESS "Be Smart Seniors!" projektről szóló ismertető videót:

https://www.youtube.com/watch?v=WW4_gkNiD6k&fbclid=IwAR1tK15JBx_NSWlCcAQ...

 

 

Pár hasznos link érettségire készülő tanulóinknak:

Letölthető korábbi írásbeli érettségi feladatsorok
Sulinet tudásbázis

Az érettségi nagy dolog, de nem megoldhatatlan! Az érettségi mindannyiunk életében fontos megmérettetés. Azok is így emlékeznek rá, akik már túl vannak rajta, hát még akik előtte állnak! Minden megbecsülésem azoké, akik munka mellett esténként a szabadidejükben tanulva próbálják meg megszerezni. Mert fontos, kell az érettségi egy új munkakör betöltéséhez, vagy  a tovább tanuláshoz, szakma megszerzéshez.

Öt jó tanács

1. Tanuljon rendszeresen

- tudom, könnyű azt mondani! De bizonyított tény, hogy sokkal jobban elmélyül a tananyag, ha még aznap, mikor meghallgattuk, átolvassuk egyszer gyorsan a jegyzeteinket, esetleg még ki is egészítjük néhány, az olvasás során beugró gondolattal.  

                                                                                                                        

2. Ütemezett tanulás

Vegyük sorra és írjuk össze a tantárgyakat, témaköröket. Osszuk be az időt a felkészülésre. Legyen meg a napunk ritmusa, mikor dolgozunk, eszünk-iszunk, családozunk, tanulunk… Amíg csak lehet, ne módosítsunk saját ütemezésünkön. Teljesítsük a napi penzumot! Akaraterő és önkontroll. Ha marad, időnk olvassunk hozzá a neten, wikipédián – amit nem kötelezően tanulunk, hanem csak saját érdeklődésünk miatt, azt sokkal jobban megjegyezzük.

3. Ne pánikoljon! (no panic! :) )

Ez is csak egy vizsga, nem a világvége, túl lehet élni és megígérhetjük, nem fogja senkinek a testi épségét veszélyeztetni. A pánik sokat levesz a tényleges teljesítőképességből, így a valós tudásnak csak töredéke jön elő a memóriánkból. Ez nagyon nagy luxus, nem engedhetjük meg magunknak ezt a „pazarlást”. A higgadtság fél siker, hanyagoljuk a vizsgadrukkot.

4. Előadásmód

Szóban és írásban is egyaránt nagyon fontos és meghatározó befolyásoló tényező a vizsgáztatók irányában az, hogy hogyan fogalmazunk. Kerek mondatokban, megfelelő nyelvhelyességgel, választékosan. Ha nem is tudunk mindent, de ami eszünkbe jut, amit szépen vagyunk képesek tálalni, azzal már nyerők lehetünk.

5. ÖNJUTALMAZÁS       

Nem lehet folyamatosan tanulni! Néha jutalmazza meg magát kedvenc sorozatának megnézésével, egy kis csokival, finom itallal, vagy bármi mással, ami jól esik. Fontos pihenni. Pihenten könnyebben fog menni.

 
www.estierettsegi.hu